Ervaringen: Shirley & Patrick

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje, een dochter,  las ik in bladen over een doula. Het idee van iemand die verstand heeft van bevallen en je daarin kan bijstaan stond mij wel aan. Verder heb ik daar toen niks mee gedaan omdat ik sowieso niet wist wat me allemaal te wachten stond.

Na 3 jaar was ik weer zwanger van een zoon dit keer. Ik hoorde van mijn collega dat Claudia die ook een collega van mij is geweest, tegenwoordig kraamverzorgster is en ook een opleiding tot doula deed.

Ik heb Claudia altijd als een prettig en rustig persoon ervaren en wist zeker dat zij ook deze roeping op een hele prettige manier tot uitvoering zal brengen. Ik heb contact gelegd met Claudia en zo kwam het dat zij mijn doula zou zijn bij mijn bevalling.

Ik wilde deze keer graag thuis bevallen. Het leek me toch erg fijn om in mijn eigen omgeving te blijven en dat zo bewust voor te bereiden zodat het allemaal zo soepel mogelijk zonder stress zou gaan. Met Claudia als doula erbij zou het een ervaring moeten worden waar je zelfs naar uit kon kijken, als een soort feestje.

Zo kwam ze van te voren 3 keer langs om met mij en Patrick te bespreken hoe we alles voor ons zagen; Hoe had ik mijn vorige bevalling ervaren, wat zijn mijn/onze angsten, hoe zie ik deze bevalling voor me en wat verwacht ik van mijn partner. Daarbij vertelde ze wat voor rol zij kan innemen  en de laatste keer liet ze wat massagetechnieken zien door ze voor te doen. Heerlijk! Ik kreeg gewoon zin om te bevallen.

Ik was door deze gesprekken en goede voorbereiding helemaal klaar voor de bevalling en wist zeker dat het helemaal goed zou gaan. Ook de ervaring van een totaal ruptuur de vorige keer maakte mij niet angstig. Ik wist zeker dat dit zich niet zou herhalen.

Uiteindelijk was de dag daar: 9 mei! 2 Weken voor de uitgerekende datum. Ik voelde al aan mijn ‘water’ dat de bevalling naderde.
Om  4 uur in de ochtend voelde ik vruchtwater. Ik appte Claudia, die belde mij direct terug. Ik zou nog wat slapen. Uiteindelijk kwam Claudia rond 8 uur in de ochtend bij mij aan nadat we weer contact hadden gehad. Ze deed haar lekkere sokken aan en zei dat ze gereed was voor het bevallingsfeestje.

Doordat ze zo huiselijk deed bleef ik ook rustig en relaxed ondanks dat de weeën toch al sneller kwamen en ook langzaamaan intenser werden.
Nadat ik de verloskundige gebeld had om half 9, gingen we mijn ‘vluchtkoffertje’ inpakken want dat had ik nog niet gedaan. Vanaf dat moment ging alles heel snel. De weeën werden sterker en pijnlijk. Claudia zuchtte met me mee en zei dat we dat zo lang mogelijk gingen doen. Ze gaf telkens een juiste druk op mijn rug tijdens een wee.

In mijn geval  was het een fijne bijkomstigheid dat Claudia ook kraamverzorgster is. Zij kon alle spulletjes goed klaarzetten. Zo ook alles meehelpen verplaatsen toen de verloskundige besloot dat ik beter in de keuken kon bevallen i.p.v. de slaapkamer.

De verloskundige arriveerde rond 9.20 uur en concludeerde dat het wel heel snel ging. In korte tijd moest alles naar beneden verplaatst worden en moest Claudia ook nog in de gaten houden hoe ik het deed. Ze pufte met me mee hield me rustig, want ik raakte de draad kwijt met zuchten en puffen omdat het zo rap ging. Ze gaf druk op mijn rug, maar voelde ook heel goed aan ‘door goed naar mij te luisteren’ dat de baby er echt uit wilde en er dus geen tijd meer was om rustig aan te doen.

Uiteindelijk kwam Ezra om 9.46 uur. Krap een half uur na het arriveren van de verloskundige.

Ondanks dat het plan dat in mijn hoofd zat wat betreft lekker gemasseerd worden en rustig naar de bevalling toe werken helemaal niet doorging, heb ik de aanwezigheid van Claudia toch als positief en nuttig ervaren. Ik luisterde goed naar mijn eigen lijf maar dat kwam ook door de steun waar ik op terug kon vallen.

Doordat zij er bij was en wij met haar ons hebben kunnen voorbereiden, weet ik zeker dat het in mijn geval absoluut heeft bijgedragen aan deze snelle en soepele bevalling.

Ook na de bevalling kwam Claudia nog een paar keer langs. Sowieso om even met Ezra te knuffelen en nog een keer om onze ervaring te evalueren. Tijdens de bevalling had Claudia met onze toestemming foto’s gemaakt. Als cadeau kregen we een prachtig fotoboek van de bevalling. Heel leuk als herinnering!

Bedankt Claudia voor alles!