Waarom een doula?

When you change the way you view birth, the way you birth will change.

- Marie Mongan

Wat is een doula?

Kort gezegd is een doula een persoonlijke, niet-medische zwangerschaps- en bevallingscoach. Een doula begeleidt aanstaande moeders en hun partners tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd, zowel op praktisch als op emotioneel vlak. Een doula werkt naast de verloskundige of gynaecoloog.

Hoe werkt een doula?

Waarom een Doula?Eerst en vooral is het van belang dat jij en je doula elkaar goed leren kennen. Dit begint bij een kennismakingsgesprek.

Daarna volgen er doorgaans een aantal vervolggesprekken, waarin je samen met je doula en eventueel je partner uitgebreid bespreekt wat jouw wensen en verlangens rondom de geboorte van je kindje zijn. Een doula kent de keuzemogelijkheden die bestaan rondom een bevalling en helpt jou te onderzoeken en noteren waar en hoe jij je kindje het liefst ter wereld wil brengen. Ook eventuele angsten of spanningen kunnen besproken worden. Hierdoor leef je veel bewuster naar de geboorte toe en ga je vol rust en vertrouwen de bevalling in.

Vanaf de 38e week staat jouw doula dag en nacht “on call” voor jou. Zodra de eerste weeën zich aandienen en/of de vliezen breken, mag je je doula bellen. Ze komt dan naar je toe zodra je haar nodig hebt en blijft bij je gedurende de gehele bevalling, waar die ook plaatsvindt. Pas ruim na de geboorte gaat ze weer naar huis. Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner waar nodig. Hoe ze dit doet is bij iedere barende en bij iedere baring verschillend; met massages, met woorden, met hulp bij ademhalingstechnieken, met het helpen realiseren van jouw wensen, met praktische hulp, of soms zelfs enkel met haar aanwezigheid. Een doula is een baken, een vuurtoren waarop je blind kan varen in de storm van jouw bevalling. Ze helpt je het beste uit jezelf te halen en jouw oerkracht in te zetten om je kindje veilig ter wereld te brengen.

Veel doula’s komen ook na de geboorte nog een keer op kraambezoek. Soms bieden doula’s ook extra diensten aan, zoals geboortefotografie, het maken van een geboorteboek, het geven van zwangerschapsmassages of nazorg in de eerste periode als nieuw gezin.

Waarom kiezen voor een doula?

 • Persoonlijke coach: Een doula helpt jou op jouw eigen, unieke wijze toe te leven naar de geboorte van jouw kindje en zorgt dat jij je tijdens dit proces gehoord, begrepen en gesteund voelt.
 • Bewuste bevalkeuzes: Een doula helpt jou bewuste keuzes te maken tijdens de voorbereiding van jouw bevalling, zodat je vol rust en vertrouwen aan de bevalling kan beginnen.
 • Continue zorg: Een doula ondersteunt jou en je eventuele partner tijdens het hele geboorteproces, en biedt zo continue zorg, ongeacht of de bevalling thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt of tussentijds overgedragen wordt.
 • Op eigen kracht: Een doula legt het accent op jouw natuurlijke, instinctieve baringskracht en helpt je deze ten volle te kunnen benutten. Ook helpt ze je dieper te ontspannen.
 • Bijzondere situaties: Ook in bijzondere situaties (baringsangst, alleenstaande moeder, prenatale depressie, draagmoederschap, …) kan een doula positief bijdragen aan de beleving van de bevalling.
 • Voorspoedigere bevallingen: Uit onderzoek blijkt dat de begeleiding van een doula leidt tot kortere ontsluitingsfases, minder behoefte aan pijnstilling, minder complicaties en bijbehorende ingrepen, en voorspoedigere bevallingen, waar na afloop met een tevredener gevoel op teruggekeken kan worden.

Meer weten? Lees hier de onderzoeksgegevens (Cochrane-onderzoek en Onderzoek van Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell).

Waarom kiezen voor Claudia?

 • Zeer betrokken, persoonlijk, warm en liefdevol
 • Zelf moeder van 3 kinderen
 • Op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom geboorte- en kraamzorg
 • Zeer ruime ervaring met ondersteunen en begeleiden van bevallingen
 • Brede kennis van borstvoeding en mogelijke complicaties
 • Bedreven in massagetechnieken ter bevordering van het geboorteproces
 • Gesprekken en afspraken bij jou thuis, in je eigen vertrouwde omgeving
 • Combinatie mogelijk met Relaxed Bevallen zwangerschapscursus en/of kraamzorg
 • Desgewenst ook ondersteuning na de kraamtijd mogelijk
 • Optionele aanvullende mogelijkheden: zwangerschapsmassage, Rebozo sluitingsritueel, herinneringsboek
 • Gratis gebruik van de GeboorteTENS
 • Zorg op maat mogelijk voor de grote en kleine beurs (zie tarievenpagina)

Is Claudia de juiste doula voor jou?

Dat kan alleen jij beslissen. Het is van het allergrootste belang dat je je vertrouwd en veilig voelt bij je doula; ze gaat tenslotte één van de meest overweldigende en unieke ervaringen uit je leven met je delen. Om die reden kun je hieronder een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen. Je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie en kan vervolgens zelf ervaren of het wel of niet klikt, zonder verdere verplichtingen.

She is not a friend. She is not a healthcare provider. She is a mother figure of the most ancient kind. Her life experience empowers you. She is a reassuring presence who will always listen to you and support you in your chosen path. She will remind you of those choices, and the reason you made them, when you doubt, are anxious, or afraid. She sees you; the real you. Her understanding of your journey supports your self-confidence. She eases pain with a touch, a word, a look... she is a Doula.

- Kim Hartney